Stroj na točenú zmrzlinu

Čerstvá točená zmrzlina má byť lahodná, ľahká a krémová. Tú správnu konzistenciu dosiahnete iba pomocou vysoko kvalitného stroja na točenú zmrzlinu.

Ako funguje stroj na točenú zmrzlinu?

Stroje na zmrzlinu existovali už koncom 19. storočia. Prelomovou inováciou bol vynález nášľahu, ktorým sa zdvojnásobil objem zmrzliny. Stroje na točenú zmrzlinu obsahujú nášľahové čerpadlo, vďaka ktorému je zmrzlina ľahká a nadýchaná.

Zmrzlinová zmes sa dávkuje do výrobného valca, v ktorom sa neustále mieša a súčasne chladí na dostatočne nízku teplotu.  Vynikajúcu konzistenciu zabezpečuje aj moderný systém Hard-O-Matic.

Súčasné stroje na točenú zmrzlinu sa ovládajú pomocou dotykového displeja, alebo klasicky, pomocou páky. Zmrzlina sa čapuje priamo do kornútku alebo pohára.

Aký stroj na točenú zmrzlinu si vybrať?

Všetky parametre, potrebné pre bezproblémovú prevádzku, majú stroje od výrobcov Carpigiani a Ugolini.

Pre menšie podniky sú vhodné malé, stolové stroje na točenú zmrzlinu s objemom 6 l.

Veľké stroje sú mobilné, stoja na pevných kolieskach. Stroje s dvoma vnútornými zásobníkmi dokážu vyrábať aj dve príchute súčasne. Tie najvýkonnejšie vyprodukujú až 426 porcií zmrzliny za hodinu a fungujú spoľahlivo aj v nepretržitej prevádzke na kúpalisku počas letnej sezóny, alebo vo veľkých podnikoch s množstvom návštevníkov.

Pri výbere stroja je dôležité myslieť aj na hygienu – mal by byť nenáročný na čistenie a údržbu. Po celom náročnom dni tak nebudete mať veľa práce jeho umývaním a prípravou na ďalší deň.

Na točenej zmrzline je skvelé, že je vždy čerstvá, priamo zo stroja, nestojí vo vaničke za cukrárskym pultom. Jedinou nevýhodou oproti kopčekovej zmrzline je, že príchuť je len jedna, maximálne dve, ktoré sa dopĺňajú polevami alebo granitom s príchuťou. Chuť točenej zmrzliny je však nezameniteľná a ak sa vám podarí, zákazníci sa k vám iste budú radi vracať.