Aké druhy strojov na výrobu zmrzliny existujú?

Rozhodli ste sa vyrábať svoju vlastnú zmrzlinu? Potom máte na výber z niekoľkých druhov strojov na výrobu zmrzliny. Prvé, čo si musíte rozmyslieť je, či chcete vyrábať kopčekovú, alebo točenú zmrzlinu. Druhým dôležitým kritériom je množstvo zmrzliny, ktoré denne chcete vyrobiť. Podľa toho si môžete vybrať z týchto druhov strojov:

Stroj na kopčekovú zmrzlinu

Úlohou kvalitného stroja na kopčekovú zmrzlinu je zamiešať krém, zmraziť ho na požadovanú teplotu a zabezpečiť jemnú konzistenciu. Hotovú zmrzlinu dávkuje do vaničky, z ktorej ju zmrzlinár naberá kopčekovou naberačkou.

Stroj na točenú zmrzlinu

V porovnaní s kopčekovou zmrzlinou je točená o niečo tuhšia a krémovejšia. V stroji na točenú zmrzlinu sa zmes premiešava nepretržite pomocou otáčajúcich sa špirál a valčekov. Dávkuje sa vonkajšími tryskami priamo do kornútu či pohára a zdobí polevami či posýpkou. So zariadeniami s dvoma vnútornými priehradkami je možné vyrábať mliečnu aj ovocnú zmrzlinu súčasne.

Domáci zmrzlinovač

Aj na výrobu domácej zmrzliny, len pre pár členov vašej domácnosti, máte na výber z viacerých kvalitných strojov. Domáce zmrzlinovače dokážu vyrobiť 1 až 2 litre mrazenej dobroty. Tie najkvalitnejšie zariadenia majú zabudovaný mraziaci systém, vďaka ktorému ich nemusíte vkladať do mrazničky. Okrem toho môžu mať pomerne bohaté možnosti nastavenia – na výrobu sorbetu, mrazeného jogurtu, ľadovej triešte atď.

Kombinovaný stroj na zmrzlinu

Náročné cukrárske prevádzky s množstvom zákazníkov iste ocenia praktickosť zariadení, ktoré dokážu vyrábať niekoľko druhov krému a súčasne ho pasterizovať. Takéto stroje zvládajú nie len niekoľko druhov mrazených výrobkov, ale aj rôzne polevy, posýpky, náplne atď. Ovládajú sa cez modernú LCD obrazovku a sú prepojiteľné s počítačom.