Údržba a servis zmrzlinových strojov

Pri výrobe kvalitnej zmrzliny netreba zabúdať, že o zmrzlinový stroj sa treba veľmi precízne starať. Stroj totiž pracuje s prírodnými ingredienciami, ako je mlieko, a v tom sa veľmi ľahko môžu rozmnožiť baktérie a kvasinky. Takéto závady spôsobujú ľuďom zdravotné problémy a u dobrého zmrzlinára sú neodpustiteľné.

Ako sa starať o zmrzlinový stroj?

Pri výrobe zmrzliny dbajte na prísnu hygienu. Poradíme vám, ako stroj vyčistiť a ako sa oň postarať, aby vyrábal naozaj kvalitný produkt a aby fungoval čo najdlhšie:

  1. Stroj vypnite.
  2. Vyprázdnite zásobníky, vytiahnite miešadlá, trubice na plnenie a ďalšie súčiastky, ktoré prichádzajú do styku so zmrzlinovou zmesou.
  3. Ak súčasťou vášho stroja nie je sprcha na čistenie, vezmite si vedro s teplou vodou a zriedeným čistiacim prostriedkom a prepláchnite celý stroj od miesta plnenia, až po výdajné trubice. Handričkou odstráňte všetku zmrzlinovú zmes.
  4. Rozmontujte čerpadlo a do detailov ho vyčistite. Jednotlivé drobné súčiastky môžete nechať aj cez noc naložené v dezinfekčnom prostriedku.
  5. Uistite sa, že ste opláchli všetky zvyšky zmrzlinovej zmesi a potom stroj opäť poskladajte.
  6. Naplňte zložený stroj sanitačným roztokom a na chvíľu ho spustite. Potom to opäť zopakujte s čistou vodou, aby sa dostal všetok roztok von. Potom bude celé vnútro stroja úplne čisté.

Kedy požiadať o pomoc technika?

Raz za pol roka by ste mali vykonať dôkladnú  údržbu stroja na zmrzlinu. K nej by ste si mali pozvať na pomoc technika, ktorý skontroluje, či sú vnútorné súčiastky stroja v poriadku. Pravidelný servis nezanedbávajte, aby ste predišli prípadným závadám a zvládli aj letnú sezónu bez akýchkoľvek problémov.